Voor de Landelijke Cliëntenraad schreef ik een factsheet: Wsw-raden blijven belangrijk.

(Bron LCR)

Met de komst van de Participatiewetten lijken Wsw-raden niet meer belangrijk. Niets is minder waar! Alle cliënten die nu een Wsw-indicatie hebben, moeten kunnen meedenken en –praten over het beleid. Wsw’ers moeten een mening kunnen geven. Maar hoe dan? In een Wsw-raad? In een bredere Participatieraad of in een samenwerkingsvorm? De LCR heeft alle aandachtspunten vastgelegd in het factsheet Cliëntenparticipatie Wsw. De inspraak van Wsw’ers is onmisbaar.Logo LCR

Uitleg
In het factsheet dat zo toegankelijk mogelijk is geschreven, wordt uitgelegd welke wetten er zijn waarmee ook Wsw’ers te maken (kunnen) krijgen. Ook de beantwoording van vragen als ‘wat is cliëntenparticipatie eigenlijk?’ en ‘Is burgerparticipatie ook voldoende’ komt aan bod. In een helder overzicht is opgenomen wat de aandachtspunten zijn voor de Wsw en de Wsw-raad.

 

(Door Anita Hütten)

Wat is cliëntenparticipatie Wsw?

De Wet sociale werkvoorziening (Wsw), heeft in 2008 een aantal wijzigingen gekregen. Door deze wijzigingen is het voor mensen die binnen de Wsw werken mogelijk geworden mee te denken en te praten over het beleid dat de gemeenten voeren met betrekking tot die wet. Dit noemen we cliëntenparticipatie. Participatie is een woord dat de afgelopen jaren steeds meer te horen is binnen de overheid. De overheid wil dat de burger meedenkt over de wet en de uitvoering daarvan door de gemeenten. U moet hierbij bijvoorbeeld denken aan de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Wet Werk en Bijstand (WWB) en nu de Participatiewet. Niet bij iedere groep, waarvan de overheid wil dat zij aan cliëntenparticipatie doen, spreekt het voor zich dat zij zelfstandig een vorm van cliëntenparticipatie op kunnen zetten in opdracht van de gemeente. Daarom is er, door het Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid, subsidie verstrekt aan het programma Versterking Cliëntenpositie (VCP) waarvoor ik werkzaam ben geweest tot eind 2009. VCP heeft de opdracht gekregen om cliëntenparticipatie Wsw op te zetten voor de gemeenten. De opdracht hield in het opzetten, trainen en coachen van Wsw-raden en ondersteunen van beleidsmedewerkers van de gemeenten. Hier is begin 2008 mee begonnen en het project liep tot en met december 2009.

Om voor de Wsw in aanmerking te komen hadden mensen een Wsw-indicatie nodig, die werd afgegeven door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Iedereen die werkt in de sociale werkvoorziening én valt onder de Wet sociale werkvoorziening, heeft een dergelijke indicatie. Voor de mensen die al vóór 1998 in de sociale werkvoorziening werkten is die indicatie onbeperkt geldig. Voor iedereen die ná 1998 ingestroomd is, heeft de indicatie een geldigheidsduur.

Factsheet

Het factsheet is goed te gebruiken als voorbereiding op overleggen over cliëntenparticipatie met de gemeente of andere cliëntenraden. Klik voor een download van:

Factsheet clientenparticipatie Wsw