Het Inclusiemodel® gaat uit van de burger en de obstakels die zij op haar weg naar inclusie kan ervaren. T’ik geeft lezingen en trainingen over inclusie, het gebruik van het Inclusiemodel en de voordelen die werken met dit model voor u oplevert.
Voor een afspraak kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.
Het inclusiemodel is gedeponeerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).
Toelichting op het Inclusiemodel:
Als u kijkt naar bovenstaand Inclusiemodel, kunt u zien dat het vertrekpunt van het model de burger is. Deze burger ondervindt al dan niet een obstakel op haar weg naar inclusie. Binnen het model vindt u vormen van obstakels zoals discriminatie en inkomen. Het optellen van de obstakels die voor één bepaalde burger relevant zijn geeft de mate van inclusie aan (of het gebrek daaraan). In de praktijk kan het dus voor komen dat iemand een factor 1 obstakel ervaart of een factor 20. De lijst is niet uitputtend en communicatie is nodig om uit te zoeken welk obstakel een persoon precies ervaart. Let op: een obstakel wordt individueel ervaren.
Om het obstakel of de obstakels op te heffen, staan in het model de oplossingen geformuleerd. Deze volgen elkaar beslist hiërarchisch op. Zo kan een bepaald obstakel al opgelost worden door puur het geven van begrip (het hebben van kennis over het onderwerp/obstakel, persoonlijke aandacht en communicatie). Wanneer alleen begrip niet toereikend is om het obstakel op te heffen volgt de inzet van middelen (geld, materiële zaken zoals bijvoorbeeld het bieden van onderdak of voedsel, medicatie of educatie). Mocht ook dit niet voldoende zijn dan pas volgt ondersteuning: het daadwerkelijk bieden van (fysieke) hulp. Let wel ook hier ligt een valkuil op de loer en dat is dat de inzet moet zijn dat autonomie zoveel als mogelijk behouden blijft. Wanneer het voorzien in middelen ervoor kan zorgen dat iemand geen fysieke ondersteuning of hulp nodig heeft, hebben middelen de voorkeur.
Het Inclusiemodel is een cyclisch model. Wanneer een grotere mate van inclusie is bereikt, wordt opnieuw bekeken wat het volgende obstakel is. 100% duurzame inclusie is onhaalbaar omdat obstakels altijd om de hoek liggen. Het doel van het Inclusiemodel is dan ook het verminderen van obstakels tot een voor een individu aanvaardbaar niveau. Daarom moet ook onderzocht worden wanneer iemand zelf vindt dat iets een probleem is, een individuele benadering en daarom is communicatie essentieel.
T’ik adviseert hoe u inclusie kunt bevorderen in uw bedrijf, wat u kunt doen om een goed werkklimaat te creëren waarin u ook daadwerkelijk met succes mensen met een arbeidsbeperking een plek kunt geven. Waar u op moet letten, waar de valkuilen liggen en vooral hoe u samen met uw werknemers van inclusie een vanzelfsprekend punt kunt maken. Inclusie (nieuwe stijl) gaat uit van de burger en houdt daarom rekening met iedereen.