Wat is Inclusie Nieuwe Stijl?

Kort gezegd is inclusie nieuwe stijl groeploos denken en handelen. Dat klinkt simpel in theorie, maar in de praktijk is het een uitdaging. Ik zal je een voorbeeld geven. 

Inclusie is een ervaring. Met andere woorden het gaat niet over wat je ziet maar over wat je ervaart. Je kunt een groep zien met een diversiteit aan mensen, en op het eerste oog denken dat het daarom een inclusieve groep is. Dat is een valkuil want diversiteit zien, wil niet automatisch zeggen dat de individuen in die groep ook echt inclusie ervaren.

 

Woke? Of toch niet?

Het gaat ook niet om ‘woke’ zijn of ‘politiek correct’ in hun huidige betekenis. Ja, het gaat om respect hebben. Maar te beginnen met respect voor jezelf en dat wat er écht in je omgaat, ongefilterd, dat wat ik de onderstroom noem.

 

Herken je bijvoorbeeld deze ervaringen:

  • mooi weer spelen terwijl je je ontzettend gediscrimineerd voelt;
  • meelachen terwijl je eigenlijk dat wat er gezegd wordt te grof voor woorden vindt;
  • beleid maken terwijl je eigenlijk weet dat het tegen de grondwet in gaat;
  • iets niet mogen doen terwijl je wel vindt dat het gedaan moet worden;
  • iets wél moeten doen terwijl je weet dat het zo niet kan, mag of moet;

 

Die ongemakkelijke momenten waarop je niets zegt maar diep van binnen rammelt het. Je rechtvaardigheidsgevoel wordt aangesproken. Maar je doet er niets mee omdat je niet uit te toon wilt vallen, je hypotheek moet betalen, geen ruzie wilt krijgen, de ander niet kunt vertrouwen… noem maar een reden…

 

Wat is dat voor mechanisme? Wat gebeurt er dan? Wat doe je met dát gevoel? Ik kan je vertellen dat als dat gevoel er niet mag zijn inclusie een onbereikbaar ideaal is. Maar als je het ruimte geeft, in een setting gebouwd om jouw privacy te waarborgen, dan gebeurt er iets. En daarna kun je pas leren wat inclusie echt is.

Inclusie is een ervaring

 

Inclusie is een complex onderwerp, er zijn om te beginnen al tientallen definities en benaderingen.

Het woord 'inclusie' wordt echter het meest gebruikt in relatie tot 'achtergestelde doelgroepen'. De vraag is dan wel 'achtergesteld' ten opzichte van wie of wat? Met andere woorden wat is de norm? Dat maakt van inclusie zelfs een ethisch onderwerp waarin, naast definities en wetgeving, dus ook maatschappelijke context en persoonlijke ervaringen een rol spelen.

Wil jij weten wat inclusie (voor jou) betekent, welke benaderingen er zijn en hoe je kunt bijdragen aan een inclusieve samenleving? Start dan met de online basistraining.

Na het afronden van de basistraining kun je aansluitend diverse verdiepende modules volgen.