Adviesorganen

 

Inleiding

Waarom gebruik maken van inclusie als uitgangspunt van (sociaal)beleid?

Welke omslag in denken is nodig om op een werkelijk innovatieve en succesvolle manier burgers te laten participeren?

Wat zijn de voordelen van het werken met het inclusiemodel?

Hoe kunnen we inclusief beleid implementeren?

Kan T’ik mij ook ondersteunen bij mijn adviserende rol?

 
 

Inleiding

Mag ik u om te beginnen een vraag stellen? Wat vindt u ervan om voor uw werk of met betrekking tot uw persoonlijke situatie te spreken over ‘mensen met een beperking’ of ‘ik heb een beperking’? Mijn volgende vraag is: bent u bekend met de term inclusie en gebruikt u deze als volgt: ‘dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving’ maar dekt dat eigenlijk de lading niet van wat u wilt zeggen?

Misschien bent u het beu om, zowel persoonlijk als voor uw werk, geconfronteerd te worden met het hokje ‘mensen met een beperking’. Voor mij was dit de reden om binnen het onderzoek Inclusief IEDEREEN!, op zoek te gaan naar de brug tussen de hokjes ‘gezond en beperkt’, ‘inclusie en exclusie’.

Deze brug wil ik met u delen, zodat u een goed uitgangspunt heeft voor uw advies. Met het Inclusiemodel biedt T’ik een overkoepelende visie op inclusie. Het Inclusiemodel gaat uit van de burger. De mate van inclusie is afhankelijk van het aantal obstakels dat de burger tegenkomt.

Zoekt u op uw weg naar inclusie ondersteuning of een andere invalshoek op de obstakels die uw achterban ervaart? Maak een afspraak met T’ik.

Informatie op deze pagina is voor een groot deel afkomstig uit het onderzoek “Inclusief Iedereen!”. Hierin staan verdere bronnen vermeld die hier voor de leesbaarheid zijn weggelaten. U kunt een samenvatting van het onderzoek vinden onder het menu inclusie onder de link inclusieonderzoek. U kunt hier ook het volledige onderzoek aanschaffen. Voor meer persoonlijke uitleg of ondersteuning bij de implementatie van inclusie als uitgangspunt voor uw beleid, maakt u een afspraak via het contactformulier of stuur een e-mail naar:info @ inclusienieuwestijl.nl.

 

Terug naar top

 

Waarom gebruik maken van inclusie als uitgangspunt van (sociaal)beleid?

Met inclusie kunt u de gemeente of organisatie die u adviseert een duidelijk visie bieden. Met een inclusieve visie kan, met behulp van het inclusiemodel, ingezet worden op communicatie tussen alle doelgroepen en de juiste beeldvorming. Het Inclusiemodel is een praktisch model voor adviesorganen, het helpt u inzichtelijk te maken welke obstakels de vrije deelname van uw achterban aan de samenleving belemmert. Het zorgt ervoor dat iemand daadwerkelijk ervaart dat hij of zij welkom is. Er zijn acht succesfactoren voor effectieve burgerparticipatie waarop het inclusiemodel gebaseerd is.

 

Terug naar top

 

Welke omslag in denken is nodig om op een werkelijk innovatieve en succesvolle manier burgers te laten participeren?

Het is binnen het onderzoek “Inclusief Iedereen!” aangetoond dat het menselijk handelen, met name dat van beleidsmakers, aangepast zou moeten worden naar een handelen dat meer gericht is op de invloed die het heeft op de burger. Een meer individuele benadering van gemeentelijk sociaal beleid is volgens de respondenten gewenst, beleid gericht op wederkerigheid en inclusie. Een werkbaar gemeentelijk uitgangspunt voor maken van inclusief sociaal beleid is relevant in de komende jaren. Dit omdat gemeenten door decentralisatie meer regie krijgen of hebben gekregen over wetten zoals de Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat visievorming op sociaal beleid een belangrijk aandachtspunt is binnen gemeenten. Gemeenten kunnen aan de hand van het inclusiemodel zelf contact leggen met de burger. Dat gaat verder dan cliëntenparticipatie; de juiste aanpak herstelt het vertrouwen in de overheid van alle burgers en gaat uit van één regeling.

Bij het inclusiemodel hoort een implementatieplan met minimale kosten, toegespitst op hoe een gemeente haar burgers kan laten participeren. Zie ook: Hoe kunnen we inclusief beleid implementeren?

 

Terug naar top

 

Wat zijn de voordelen van het werken met het inclusiemodel?

  • Duidelijk vernieuwende visie op (sociaal)beleid met de mens als uitgangspunt
  • Transparant werkmodel
  • Gaat niet uit van doelgroepen maar van de burger
  • Legt de nadruk op eigen kracht van de burger
  • Toetsingsmodel voor bestaand en nieuw beleid
  • Selectiemodel voor het werken met externe organisaties
  • Biedt handelingsperspectief voor werkgevers om mensen met een (arbeids)beperking in dienst te nemen

Er zijn nog veel meer voordelen om te werken met het inclusiemodel. Geïnteresseerd? Maak een afspraak via het contactformulier of stuur een e-mail naar: info @ inclusienieuwestijl.nl.

 

Terug naar top

 

Hoe kunnen we inclusief beleid implementeren?

Inclusie is meta-denken, verder kijken dan alleen de eigen achtertuin. Het gaat over het belang voor ons allemaal, niet alleen een specifieke doelgroep. Wanneer inclusie alleen gericht is op mensen met een beperking is het een te eenzijdig gericht en versnipperd aandachtsgebied, een vorm van apartheid. Inclusie is handelen voor het grote geheel want het heeft betrekking op alle burgers. Het is daarnaast een individueel aandachtspunt, 68,5% van de respondenten binnen het onderzoek “Inclusief Iedereen!”, geeft aan dat zij individueel belang belangrijk vinden. Belangenorganisaties zijn gericht op groepsbelangen, er wordt niet specifiek gesproken over individuele behoeften. Het is daarom essentieel ook zelf contact te leggen, als burger én als gemeente.

Het resultaat van voorgenoemde onderzoek is dat iedereen er bij wil horen, persoonlijke aandacht belangrijk is. Dat mensen wel solidair zijn en ook willen leren maar dat het vertrouwen in overheid en gemeenten hersteld moet worden. We moeten ook niet naïef doen, mensen willen graag in hokjes plaatsen omdat alles dan overzichtelijk is. Maar waarom een hokje ‘beperking’ voor een bepaalde doelgroep als het hokje ‘obstakel’ hetzelfde doet maar voor iedereen kan gelden? 100% inclusie bestaat niet, het opheffen van zoveel mogelijk obstakels wel. Om inclusie echt te ervaren moet je iets van jezelf laten zien, iemand moet aangeven WAT het is dat hij of zij ervaart als obstakel. Een duidelijk taak voor u als adviesorgaan.

Voor meer persoonlijke uitleg of ondersteuning bij uw adviezen: maak een afspraak via het contactformulier of stuur een e-mail naar: info @ inclusienieuwestijl.nl.

 

Terug naar top

 

Kan T’ik mij ook ondersteunen bij mijn adviserende rol?

Uiteraard kan T’ik u ondersteunen bij uw taken als adviesorgaan.
U kunt T’ik inhuren als:

  • Voorzitter

    Bij T’ik kunt u een technisch voorzitter inhuren, maar u kunt ook kiezen voor de specialiteit van T’ik: de combinatie tussen een technisch voorzitter, trainer en een onafhankelijk adviseur.

  • Trainer
    Wilt u een training over de inhoud van de Participatiewet? Of over de geschiedenis van de Wet sociale werkvoorziening?
    Wilt u leren hoe u een werkplan maakt of een advies schrijft? Wij bieden actuele en/of op maat gemaakte trainingen.
  •  

  • Mediator
    Mediation is een vorm van conflictbemiddeling.T’ik mediation is geschikt voor conflicten waarbij u ook nog echt met de ander verder wilt. Het gaat vooral over (weer) met elkaar in gesprek komen en op zoek gaan naar elkaars belangen, om van daaruit te komen tot een oplossing voor beide partijen.

    Randvoorwaarden voor Mediation zijn:

    1 vrijwilligheid

    2 vertrouwelijkheid (geheimhouding tussen partijen)

    3 vertegenwoordigingsbevoegdheid

  • Belangenbehartiger
    T’ik komt op voor uw belangen. Zo heeft zij er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de Nationale Ombudsman een onderzoek gestart is naar de Sociale Werkvoorziening.
    Of heeft zij met andere belanghebbenden gesprekken op het Ministerie van Sociale Zaken of met de Staatssecretaris

Voor contact met T’ik of ondersteuning bij uw adviezen: maak een afspraak via het contactformulier of stuur een e-mail naar: info @ inclusienieuwestijl.nl.

 

Terug naar top