Genomineerd voor de Cliënt in Beeld-prijs 2014!
De Cliëntenraad Wsw van Venlo Beesel en Bergen is op een gezamenlijke voordracht met de Klantenkamer Wsw Waalwijk, Heusden en Loon op Zand, genomineerd voor de Cliënt in Beeld-prijs 2014. Met behulp van hun onafhankelijk voorzitter, mevrouw A. Hütten, zorgden zij dat de Nationale Ombudsman een onderzoek startte naar de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).
Vorige week werden de genomineerden bekendgemaakt voor de landelijke Cliënt in Beeld-prijs 2014. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Landelijke Cliëntenraad (LCR). Dit jaar is het thema: ‘Mijn raad spreekt namens alle cliënten’. De prijs gaat naar een cliëntenraad of lid daarvan die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het bevorderen, verder vormgeven of verbeteren van cliëntenparticipatie.
Volgens de voorzitter verdient deze voordracht een prijs omdat beide raden het belang van hun achterban voorop hebben staan. ‘Wij hechten erg veel waarde aan echte cliëntenparticipatie. De meeste van onze raadsleden hebben dan ook zelf een Wsw-indicatie. In onze adviezen staat steeds voorop wat het beleid voor gevolgen heeft voor onze doelgroep’. De beide raden zijn genomineerd omdat zij regelmatig samenwerken, dit doen zij door bijvoorbeeld ideeën en adviezen met elkaar te delen. De jury van de Cliënt in Beeld-prijs vond voornamelijk de actie richting Nationale Ombudsman een nominatie waard.
‘Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van Wsw en die verantwoordelijkheid wordt door een wethouder gedragen, maar de uitvoering van de Wsw is veelal overgedragen aan zelfstandige organisaties. Er is veel gaande in onze sector, met de komst van de Participatiewet gaat er alleen nog maar meer veranderen. Dit levert veel onrust en onzekerheid op onder meer bij onze achterban’, aldus Hütten. ‘In 2012 heeft TNO het rapport ‘Agressie op het werk’ uitgebracht, waaruit blijkt dat agressie bovengemiddeld vaak voorkomt in sw-bedrijven. Ook vanuit onze achterban horen wij veel signalen dat de werkomstandigheden niet altijd optimaal zijn in de sociale werkvoorziening’.
Deze signalen hebben wij kenbaar gemaakt en waren voor de Nationale Ombudsman aanleiding een onderzoek te starten over wat werknemers in de Wsw, gelet op hun kwetsbaarheid, in redelijkheid voor waarborgen kunnen verwachten van de gemeente. Met andere woorden wat doet de gemeente precies voor de mensen in de Wsw? Vervullen zij als verantwoordelijke gemeente hun taak goed? Wat doen zij om te zorgen voor het welzijn van de Wsw’ers?
Cliëntenraden Wsw zijn adviesorganen van gemeenten, zij dienen het belang van hun achterban zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. Hütten: ‘Wij proberen steeds op een positieve manier onze visie onder de aandacht te brengen. Maar we zijn niet te beroerd om stappen te ondernemen als dat niet lukt, zoals met behulp van de Ombudsman of gesprekken op het Ministerie en met de Staatssecretaris. Het is fijn dat ons werk nu gewaardeerd wordt met een nominatie voor de Cliënt in Beeld-prijs’.
Er is een juryprijs en een publieksprijs, beiden leveren naast de eer ook een geldbedrag op. De uitreiking is op 27 maart, dan worden ook de resultaten van het onderzoek van de Ombudsman bekendgemaakt.
Geef een antwoord